hidrolik filtreler

          Hidrolik sistemlerdeki arızaların 80’i , rulman ve yataklama arızalarının da %90’ı hidrolik yağın veya yağlama yağının kirliliğinden kaynaklanmaktadır. Bu durum hem yedek parça sarfiyat maliyetlerine hem de bakım maliyetlerine çok büyük negatif etkisi vardır.Hidrolik ve yağlama sistemlerinde filtreler doğru seçilmeli, uygun uyarı sistemleri kullanılmalı ve periyodik yağ partikül sayımı ve su oranı ölçümü yapılmalıdır.Filtere seçimi imalat aşamasında gerçekleştirilmelidir.

EMİŞ HATTI FİLTRELERİ

Genellikle gövdesiz olup hidrolik tankında yağ seviyesinin altında kullanılırlar. Pompaların emişleri çok hassas ve kavitasyona açık olduklarından bu filtreler genelde 100 μm civarında filtrasyon aralığına sahip olmak zorundadırlar. Daha düşük gözenek çapı pompanın emişini zorlaştırdığından kavitasyona bu da pompanın ömrünün kısalmasına sebep olur. Belirtilen sebepler ışığında bu tip filtreler bir by-pass valfi ile çalışmalıdır. Yapısı örülü telden (wire mesh) imal edilmiştir.Emiş filtresi takriben 100 μm’lik ve çok düşük verimlidirler. Eğer periyodik olarak değiştirilebilseler tek faydaları tankın içindeki büyük katı partiküllerin pompa tarafından emilmesini önlemektir.

BASINÇ HATTI FİLTRELERİ

(Yüksek-Alçak Basınç)

Bu tip filtreler pompadan sonraki hidrolik komponentleri (özellikle oransal ve servo sistemlerde) korumak için kullanılır. Bu filtreler yüksek basınçlara dayanabilecek filtre gövdeleri ve elemanlarında oluşmuştur. By-pass valfli ve valfsiz kullanılabilir. Ciddi manada filtrasyon bu tip filtrelerle katı partiküller hidrolik komponentlere ulaşmadan sağlanır. Özellikle oransal valflerin kullanıldığı plastik ve metal enjeksiyon makinalarında , hidrolik devre ve elemanların ömrünün uzaması için kesinlikle kullanılması gerekir. Yapısı fiber glas, metal fiber veya kağıt fiber olup tek kullanımlıkdır. Çalışma basınçları maksimum 420 bar mertebelerindedir.

DÖNÜŞ FİLTRELERİ

Bu filtreler geri dönüş hattının sonuna yerleştirilirler ve genelde tank üzerine monte edilirler.

Sistemden gelen bütün katı partiküllerin tanka dökülmeden filtre edilmesi ve hidrolik tanktaki yağın daima temiz kalmasıdır. Bu filtrelerin maliyetleri basınç hattı filtrelerine göre daha düşüktür. Çalışma basınçları maksimum 25 bar mertebelerindedir.

SİRKİLASYON FİLTRE ÜNİTESİ(Of-Line Filters)

Sirkülasyon filtreleri sistemin tankına hidrolik komponentlerden bağımsız olarak bağlanmış, elektrik motoru akuplajlı bir sirkülasyon pompası ve uygun filtreden oluşur. Gayesi Hidrolik depodaki akışkanı devamlı olarak filtre ederek sistemin daima temiz kalmasını sağlar.  Bu sayede hidrolik yağın kirliliğinden dolayı oluşabilecek arıza duruşlarını %60-70 oranında azaltmak mümkün olmaktadır

KİRLİLİK GÖSTERGELERİ

Kirlilik göstergeleri filtre elemanlarının değiştirilme zamanlarını, kirlenme sebebiyle meydana gelen diferansiyel  basınç farkını tespit eder. Genelde kullanılan tipleri: Manometre tipi, optik, basınç,elektrik  kontaklıdır. Kirlilik göstergeleri filtrenin kullanım alanına göre seçilmeli ve mutlaka kullanılmalıdır.

           DUPLEX(ikili-çoklu) FİLTRELER

Duplex filtreler, düşük basınçlı sistemlerde ve yağlama hatlarında pompadan hemen sonra, dönüş hatlarında veya sirkülasyon hatlarında kullanılabilir. Özellikle sistemin filtre elemanı değiştirirken durması istenmiyorsa duplex filtre kullanmak en uygun çözümdür.

SEÇİM KRİTERLERİ

  • Debi(flow), filtreden ne kadar sıvı akışına izin verildiğini, birim zamandaki maksimum akış miktarını tanımlar.
  • Basınç, filtrenin dayanabileceği maksimum çalışma basıncını tanımlar.

Diş Ölçüleri,hidrolik akışkan sistemine bağlanmak için gereken giriş(in) ve çıkış(out) diş ölçüleri belirlenmelidir

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

error: Content is protected !!
Open chat
Merhabalar
Size nasıl yardımcı olabilirim?